Health status of Indian children in a rubber estate in Negeri Sembilan (A case study) / Vijayakumari Sankaran - Vijayakumari, Sankaran (1986)
Projek ini adalah suatu tinjauan mengenai taraf kesihatan kanak-kanak di Ladang Pajam. Tujuan utama kajian ini adalah untuk memberi gambaran mendalam tentang kesihatan kanak-kanak di Sektor Ladang. Penulisan projek ini bermula dengan perbincangan mengenai tujuan dan skop kaj ian, metadologi dan masalah masalah yang dihadapi sewaktu kajian dijalankan. Juga diberi ulasan ringkas tentang karya-karya awal yang membincangkan taraf kesihatan di Sektor Ladang. Bab 2, menyatakan latar belakang sejarah Ladang Pajam, penempatan, beberapa aspek mengenai penduduk Kawasan ini dan segala kemudahan yang disediakan bagi penduduk kawasan ini. Taraf kesihatan dan taraf pemakanan kanak kanak gangguan kesihatan yang sering menimpa kanak-kanak ini dan jenis jenis rawatan yang digunakan responden dibincangkan dalam bab 3. Selanjutnya bab 4, membicarakan beberapa faktor yang mempengaruhi kesihatan kanak-kanak. Ia merangkumi faktor-faktor seperti pemakanan, perumahan, sanitasi persekitaran dan faktor sosio-budaya. Akhirnya, bab 5 memberikan kesimpulan kajian dan turut dikemukakan beberapa langkah untuk membaiki kesihatan di Landang Pajam.