Masalah perumahan di Kampung Bahru, Ampang, Kuala Lumpur / Lim Yoke Snow - Lim , Yoke Snow (1984)
Kampung Bahru Cina adalah suatu fenomena sosial yang bermula dalam tahun-tahun 1950an. Ia timbul sebagai kesan langsung daripada tindakan kerajaan British untuk mencegah ancaman komunis di Tanah Melayu. Di dalam usahanya itu, British telah memulakan program petempatan semula penduduk luarbandar di dalam kampung-kampung yang terpagar dan terkawal yang dikenali sebagai kampung-kampung bahru. Masalah perumahan di Malaysia kelihatan semakin ketara dari setahun ke setahun. Penduduk semakin bertambah sedangkan rumah-rumah yang wujud dan yang berada dalam berbagai peringkat pembinaan tidak berkembang dengan kadar yang sama. Dalam kajian ini, penulis akan cuba melihat kaitan di anatara amasalah perumahan ini dengan fenomena kampung bahru Cina di Wilayah persekutuan. Untuk tujuan ini, penulis telah memilih sebuah kampung bahru Ampang. Kertas ini terbahagi kepada lima bahagian. Bahagian pertama, penulis akan melihat tujuan kajian penulisan ini. Dalam bahagian kedua, penulis akan melihat sejarah serta asal usul kawasan kajian serta larbelakang secara umum serta latarbelakang responeden. Bahagian ketiga adalah tertumpu kepada aspek sosial dalam masalah perumahan di kawasan kajian tersebut. Seterusnya, penulis akan melihat aspek-aspek ekonomi dan politik dan kaitannya dengan masalah perumahan di kawasan itu. Sebagai penutup, penulis akan memberi rumusan perjumpaan dan beberapa cadangan unutk mengurangkan masalah itu.