Sistem pakar pergigian / Muhammad Nazim Ibrahim - Muhammad Nazim , Ibrahim (2002)
Sistem pakar pergigian adalah suatu program berkomputer yang direkabentuk untuk memodelkan kebolehan untuk membantu dalam menjaga gigi dengan betul selain dari memberi maklumat tentang gigi dari segi rawatan, penyakit serta keadaan gigi. Ia berkebolehan memberi ulasan, cadangan dan penerangan. Komponen utama sistem pakar ini ialah pangkalan pengetahuan (knowledge base (KB)) dan enjin tadbir (inference engine). Pangkalan pengetahuan (KB) ialah komponen yang mengandungi segala bentuk pengetahuan yang khusus diperolehi dari pakar pergigian. Enjin tadbir (IE) pula bertindak sebagai pemproses pengetahuan yang bekerja dengan maklumat yang disediakan pada masalah yang diberikan bersama-sama dengan pengetahuan yang disimpan di dalam pangkalan pengetahuan tadi. Sistem ini dibangunkan mengunakan program "Microsoft Visual Basic" yang boleh dijalankan dalam persekitaran Window 2000.