Tingkahlaku dan kepimpinan politik tempatan (Kajian kes terhadap ahli parti UMNO DUN Pulai Chondong Kelantan) / Tengku Amran Syah Engku Johan Iskandar - Tengku Amran Syah, Engku Johan Iskandar (1990)
Dalam kajian ini, pengkaji telah membincangkan mengenai tujuan kajian, bidang kajian, kepentingan kajian serta cara kajian dijalankan dalam bab pertama. Selain dari itu bab ini juga turut membincangkan masalah-masalah yang dihadapi oleh pengkaji semasa menjalankan pengutipan data semasa kajian. Manakala latarbelakang kawasan kajian iaitu mengenai sosio ekonomi masyarakatnya telah dihuraikan dalam bab kedua turut dihuraikan ialah dari segi aspek ekonomi, sosial serta kedudukan responden dalam masyarakat seperti mengenai pendapatan, pekerjaan, tahap persekolahan dan sejarah UMNO Kelantan. Pengkaji turut memperkatakan pengaruh dan proses sosialisasi dan pemumpukan kesedaran politik dalam bab ketiga. Bab tiga ini turut dibincangkan oleh pengkaji ialah mengenai konsep sosialisasi, kekerapan membaca akhbar, sikap responden dalam penyertaan politik semasa, sama ada mempengaruhi orang menyertai parti atau penyertaan dalam kegiatan kempen. Tidak ketinggalan pengkaji turut membincangkan mengenai tokoh-tokoh politik setempat, iaitu mengenai pandangan responden terhadap pemimpin mereka. Perkara ini dibincangkan dalam bab yang keempat. Selain dari itu, pengkaji turut memperkatakan isu perjuangan yang diminati oleh responden serta sistem demokrasi yang kita amalkan. Disamping itu bab lima pula pengkaji menyentuh mengenai pilihanraya umum 1990 yang lalu. Akhir sekali, pengkaji membuat kesimpulan mengenai kajian.