Pasar mini elektronik (e – Pasar mini) / Noor Azmira Othman - Noor Azmira, Othman (2002)
e-Dagang merupakan satu tapak pada layar internet yang menjalankan urusniaga pemiagaan atau perkhidmatan secara atas talian. Tajuk latihan ilmiah yang akan dibangunkan mempunyai kaitan dengan teknologi e-dagang. Sistem yang dibangunkan merupakan laman e-dagang iaitu e-Pasar Mini yang menjalankan pemiagaan menjual barangan keperluan harian secara atas talian. Ia tertumpu kepada pengguna yang berkerja dan kekurangan masa untuk membeli keperluan harian dan juga kepada semua pengguna internet. Di dalam laman web ini ada disediakan enjin pencarian untuk memudahkan pengguna membuat pencarian barangan supaya dapat menjimatkan masa selain daripada kemudahan browse yang telah disediakan. Metodologt Air Terjun bagi Kitar Hayat Pembangunan Sistem digunakan sebagai panduan untuk membangunkan sistem ini. Metodologi iru dipilih kerana ia merupakan proses pembangunan yang sistematik dan teratur. Projek ini berjalan sepanjang bulan Jun 2002 hingga September 2002 dan akan disambung pada semester 2. Sistem ini akan dibangunkan dengan rnenggunakan perisian Macromedia Drearnweaver UltraDev dan Microsoft Access sebagai pangkalan data. Selain itu, untuk pengeditan imej serta menghasilkan butang akan menggunakan Adobe Photoshop dan Macromedia fireworks. Dengan ini, diharapkan sistem yang bakal dibangunkan akan memberi manfaat kepada pengguna internet dan dapat menambahkan lagi laman e-dagang di Malaysia.