Pembangunan wakaf di Institusi Pendidikan Tinggi Malaysia: Kajian perundangan / Husna Mohd Sa’adan - Husna , Mohd Sa’adan (2018)
Kajian ini adalah berkaitan pembangunan harta wakaf IPT di Malaysia. Ia memfokuskan kepada perundangan dan isu-isu yang berbangkit dalam pembangunan harta wakaf yang melibatkan IPT. Kajian ini telah memfokuskan kepada beberapa IPT terpilih di Malaysia iaitu USIM, UPM, UIAM dan UM. Proses pengumpulan data yang menggunakan kaedah dokumentasi dan temu bual. Manakala, metode analisis pula menggunakan analisis tematik. Objektif kajian ini ialah meneliti konsep pembangunan di IPT menggunakan instrumen wakaf, mengkaji pemakaian undang-undang yang terlibat dan pelaksanaannya dalam pembangunan wakaf IPT di Malaysia. Begitu juga menganalisis amalan dan isu-isu berbangkit dalam pembangunan wakaf IPT terpilih di Malaysia dari sudut perundangan dan mengemukakan cadangan prosedur bagi pembangunan harta wakaf IPT di Malaysia. Berdasarkan kajian ini didapati undang-undang yang digunapakai dalam pembangunan harta wakaf IPT melibatkan undang-undang di peringkat negeri dan Persekutuan. Terdapat beberapa isu dan cabaran untuk melaksanakan pembangunan harta wakaf di IPT apabila ketiadaan perundangan atau garis panduan khusus, status pemilikan tanah IPT yang kebanyakannya adalah milik PTP, pewakaf tidak mendapat hak pengecualian cukai dan kurangnya keseragaman dalam pelaksanaan perundangan di pihak berautoriti.Justeru, kajian ini mencadangkan supaya garis panduan khusus berkaitan pembangunan berasaskan wakaf di IPT perlu disediakan oleh pihak berautoriti bagi menyelaraskan pengurusan dan perundangan berkaitan pembangunan wakaf di IPT.