Land ownership and its socio-economic implications in Parit Raja (A comparative study of Malay and Chinese) / Kee Keon Chuan - Kee , Keon Chuan (1981)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji tenatng tanah dan implikasi sosio-ekonominya terhadap penduduk-penduduk di Parit Raja. Bab Pertama adalah bab pengenalan dan tujuan-tujuan kajian ini serta masalah-masalah yang dihadapi dalam masa menjalani kajian ini. Bab Dua pula adalah dihaskan pada topik tanah. Dalam bab ini, didapati bahawa ramai petani Melayu mempunyai tanah yang kecil, manakala orang Cina pula mempunyai tanah-tanah yang lebih luas. Sebilangan besar daripada orang Cina adalah terlibat dalam pekerjaan yang bukan pertanian, manakala sebahagian besar daripada orang Melayu pula terlibat dalam bahagian pertanian. Namun demikian, oarng-orang Melayu mengalami satu penyibaran pemilikan yang lebih rata. Dikalangan orang Cina Cuma sebilangan kecil yang memiliki tanah. Bab Tiga pula cuba membincangkan secara umum aktiviti-aktiviti pertanian penduduk-penduduk Parit Raja. Aktiviti-aktiviti pertanian mereka adalah termasuk getah, kelapa sawit, kopi dan kelapa. Bab Empat pula mengalurkan impikasi sosio-ekonomi. Dalam kajian didapatui bahawa mereka yang bekerja di sektor bukan pertanian seperti guru, peniaga, buruh dan lain-lain menikmati gaji yang lebih tinggi daripada mereka dari bahagian pertanian. Bab Lima pula cuba mencadangkan beebrapa cadangan yang agak dapat menyelamatkan masalah-masalah yang dihadapi oelh para petani di Parit Raja seperti tanah-tanah kecil, pemecahan tanah dan lain-lain.