Sistem Penjana Metadata (Metadata Generator) / Zuraini Zainal - Zuraini, Zainal (2000)
Sistem Penjana Metadata merupakan sistem atas talian yang dinamakan Metadata Generator. Sistem ini dibangunkan bagi keperluan penjanaan metadata dan juga metatag yang mana ia membenarkan metadata tersebut dimasukkan ke dalam laman web. Perkhidmatan yang disediakan oleh sistem ini merupakan salab satu altematif bagi memenuhi keperluan pengorganisasian maklumat yang berkesan. Ini adalah untuk memastikan segala maklumat disusun dengan baik bagi keperluan capaian yang cekap dan lebih efisyen. Sistem yang dibangunkan ini menyediakan dua fungsi utama iaitu menjana metadata dan metatag yang mana metadata yang digunakan adalab mengikut format-format tertentu mengikut pilihan pengguna. Selain itu juga ia menyediakan templat dan juga panduan bagi memudahkan pengguna menggunakan sistem ini. Ia mampu dijadikan sebagai satu perkakasan kepada pembina laman web untuk menghasilkan metatag yang dapat diambil dan diletakkan ke dalam laman web. Sistem ini dibangunkan dengan memastikan ianya mudah digunakan. yang mana ia mesra pengguna, cekap dan kebolehpercayaan serta ketersediaan apabila ia diperlukan. Segala keperluan ini perlu, bagi memastikan pengguna dapat menggunakan sistem ini dengan berkesan. Sistem Penjana Metadata dibangunkan dengan menggunakan kaedab atau metodologi Air Terjun kerana ia lebih mudab difahami dan bersesuaian dengan sistem yang ingin dibangunkan. Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan HTML untuk membina antaramuka laman web dan JavaScript sebagai teknologi pengaturcaraan aplikasi web manakala Microsoft InterDev sebagai perkakasan pembangunan aplikasi.