Reengineering of FSKTM (Financial System Module) / Aruna Mat Kesumin - Aruna, Mat Kesumin (2004)
Di dalam tesis yang bertajuk "Reengineering FSKTM Module- Financial "terkandung lima bab yang menerangkan semua aktiviti yang dijalankan dalam pembangunan system ini. Bab pertama merupakan bab pengenalan kepada system yang dicadangkan. la menyatakan masalah yang dihadapi oleh system kewangan sedia ada , objektif projek dan skop system. Selain itu, iajuga menggariskan rancangan perlaksanaan projek. Bab kedua pula menceritakan mengenai hasil kajian literasi yang telah dilakukan. Ia merupakan kajian berkaitan kejuruteraan semula. Bab ini menerangkan konsep kejuruteran semula, siapakah yang terlibat di dalam proses ini dan kajian ke atas syarikat yang telah melaksanakan kejuruteraan semula. Bab ketiga menyentuh mengenai Metodologi. la merupakan satu huraian tentang kaedah penyelidikan dan teknik yang digunakan untuk melaksanakan projek kami ini. la menerangkan mengenai metodologi yang telah dipilih iaitu, pemprototaipan. Bab kempat pula adalah mengenai Analisa system. la adalah huraian mengenai keperluan-keperluan yang diperlukan oleh sesuatu system iaitu keperluan fungsian dan bukan fungsian. Selain itu, ia juga menerangkan tentang keperluan perkakasan dan perisian. Bab kelima mengenai rekabentuk system. Ia menghuraikan rekabentuk skrin atau antaramuka, aliran maklumat dan modul-modul yang terlibat di dalam system yang dibangunkan.