Sistem diagnosis penyakit tanaman padi (pakar padi) / Tee Jin Gee - Tee, Jin Gee (2000)
Beras adalah makanan utama rakyat Malaysia. Banyak kajian dan penyelidikan dibuat untuk meningkatkan hasil tanaman padi. Di antaranya termasuklah mengkaji cara-cara kawalan serangga perosak dan kerja-kerja diagnosis penyakit tanaman padi. Maklumat-maklumat daripada hasil kajian harus disimpan dengan baik supaya kerja diagnosis dapat dijalankan dengan lebih lancar. Memandangkan keperluan ini, satu sistem berkomputeran yang menyimpan data data mengenai tanaman padi adalah penting dan dijangka akan memberi bantuan dalam pengurusan dan kerja-kerja diagnosis. Ini telah membawa kepada idea untuk membangunkan satu sistem diagnosis penyakit bagi tanaman padi. Sistem Diagnosis Penyakit Tanaman Padi, diberikan nama Pakar Padi adalah satu sistem berpangkalan komputer yang baru, dibangunkan untuk membantu pengguna-pengguna yang terlibat dalam membuat diagnostik penyakit padi dan juga petani-petani yang bemtat untuk rnembuat diagnostik sendiri. Ia juga merupakan satu sistem yang dibangunkan supaya maklumat atau data-data dapat disimpan dengan teratur dan bermatlamat untuk mempermudahkan pencapaian data. Pakar Padi adalah sistem yang dibangunkan dalam persekitaran Windows, boleh digunakan oleh setiap pengguna yang sudah biasa dengan Windows. Yang menjadikannya sesuai dan senang dipelajari oleh penggunanya.