Urban Ethnic Inter-Relations: A case study in Kuala Lumpur and Petaling Jaya / Wong Leh Hoon - Wong, Leh Hoon (1983)
Tajuk latiban ilmiah ini ialah "Urban Ethnic Inter- Relations: A case study in Kuala Lumpur and Petaling Jaya". Ia merupakan satu kajian 'exploratory' ke atas perhubungan ethnik di kawasan bandar melalui penyelidikan terhadap 'social network' para responden yang terdiri dari berbilang kaum. Penulisan kajian ini telah dibahagitan kepada lirna bab, mengikut aspek-aspek tertentu. Dalam bab I, penulis telah menghuraikan bidang dan tujuan kajian. Selain daripada itu, penulis juga membincangkan had-had pengkajian ini dan ciri-ciri tertentu responden-responden kajian ini. Bab II merupakan satu peninjauan sejarah ringkas terhadap perkembangan masyarakat majmuk di Malaysia dan perubahan-perubahan yang terdapat dalam perhubungan etnik. Bab III dan IV adalah berkaitan dengan perbincangan terhadap perhubungan etnik di bandar dalam konteks persatuan-persatuan sosial, organisasi-organisasi politik dan agama, tempat bekerja. dan juga dalam konteks persahabatan. Angkubah-angkubah yang dianggap mempunyai pengaruh terhadap perhubungan etnik juga dianalisa. Kajian ini telah menunjukkan bahawa kumpulan-kumpulan ethnik di bandar kurang berinteraksi pada peringkat 'primary', malahan tidak begitu memuaskan pada peringkat 'secondary'. Penyusunan anggota masyarakat lebih berdasarkan faktor etnik walaupun terdapat tanda-tanda