Sistem Operasi Matriks / Muhammad Nazmi Mat Shaleh - Muhammad Nazmi, Mat Shaleh (2001)
Perkembangan teknologi serta pakej pembelajaran menggunakan komputer telah menyaksikan pembangunan teknologi komputer yang lebih drastik dan kompetetif. Projek ini dihasilkan akibat daripada peralihan kebanyakan sistem manual kepada secara berkomputer yang menyumbangkan lebih banyak kebaikan dan kemudahan kepada orang ramai. Projek ini merupakan suatu pakej pembelajaran yang berteraskan grafik dan juga beberapa ciri multimedia. Ia adalah khusus untuk pelajar-pelajar dan juga pengajarpengajar di peringkat sekolah menengah tinggi sehingga ke peringkat institut pengajian tinggi. Sistem ini adalah ramah pengguna dan mudah digunakan. Kajian ke atas sistem yang sedia ada amat penting dalam pengumpulan data bagi projek ini. Sistem ini akan dibangunkan dengan menggunakan metodologi prototaip, di mana ia akan memudahkan lagi pembangunan sistem. Sistem ini akan dibangunkan dengan menggunakan Microsoft Visual C++ 6 dan juga bahasa pengaturcaraan C++. Diharapkan apabila terlaksananya sistem ini kelak, ia akan menjadi panduan dan perintis ke arah mewujudkan sistem pembelajaran yang lebih teratur dan mudah untuk digunakan. Diharapkan juga, ia marnpu memberi keselesaan kepada pelajar dan pengajar dengan kewujudan sistem ini yang memudahkan kerja yang perlu dilakukan.