Sistem penapisan imej / Mariati Rahman - Mariati, Rahman (2003)
Sistem penapisan imej merupakan sebuah sistem yang melaksanakan proses penapisan imej iaitu suatu proses menyah-kebisingan yang terdapat pada imej. Pengguna boleh memasukkan imej yang mereka kehendaki ke dalam sistem. Pengguna boleh membuat pilihan samada ingin menggunakan penapisan ruang atau penapisan frekuensi. Proses penapisan imej akan dilaksanakan oleh sistem ini mengikut kemahuan pengguna, Imej akan dipaparkan selepas setiap proses penapisan dijalankan. Pengguna akan dapat melihat hasil setiap penapisan. Pengguna boleh mencetak hasil akhir imej seperti yang diingini. Pengguna boleh membuat pilihan samada inginkan gambar yang lebih jelas atau yang lebih kabur (gambar lebih realistik). Dengan adanya sistem ini proses membuang kebisingan dan peningkatan mutu imej dapat dilaksanakan dengan lebih cepat dan efektif. Sistem ini juga imej dapat diubah dengan mudah mengikut citarasa pengguna. Di dalam sistem ini terdapat proses input data atau imej, proses penapisan, paparan imej dan cetakan imej. Sistem ini memudahkan pengguna mengubahsuai mutu imej daripada tidak berkualiti menjadi lebih berkualiti dan dapat digunakan dengan sebaik-baiknya. Bagi mewujudkan sistem yang menarik, cekap dan efektif, perisian yang digunakan bagi implementasi sistem ini adalah Matlab 6.0. Dengan kemunculan sistem ini para pelajar, pensyarah, doktor, jurufoto majalah, jurufoto akhbar, wartawan media dan para pengkaji astronomi serta mereka yang terlibat dengan imej atau gambar akan lebih mudah menjalankan aktiviti mereka dan mendapat manfaat daripada sistem yang dibangunkan ini.