Sistem Test Bank / Mohammad Zam Jarkoni - Mohammad Zam , Jarkoni (2001)
Kajian ini dilakukan bagi memenuhi syarat bagi kursus WXET 3181 (Latihan Ilmiah I) di mana pelajar yang mengambil kursus ini dikehendaki menyiapkan satu kertas kerja bagi projek yang akan dibangunkan untuk WXET 3182 (Latihan Ilmiah II). Untuk tujuan itu saya telah memilih untuk menyiapkan satu cadangan kertas kerja bagi sistem Test Bank iaitu sistem untuk penyimpanan soalan-soalan peperiksaan bagi kursus-kursus yang ditawarkan oleh Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya. Sistem ini merupakan sistem berasaskan web dan berfungsi secara atas talian. Pengguna perlu memasukkan login id dan katalaluan bagi mendapat capaian ke dalam sistem. Ini dilakukan bagi memastikan keselamatan data dan keutuhan sistem tidak terjejas. Memandangkan Test Bank ini merupakan satu sistem baru, maka pelaksanaannya mungkin memerlukan usaha yang berterusan bagi memastikan ianya menepati kehendak. Bagi membangunkan sistem ini, beberapa perisian yang sesuai telah dikenalpasti untuk digunakan dan diharap ianya akan mendatangkan hasil sebagaimana yang diharapkan.