Ujian berelektronik sistem pengskoran dan pengredan ujian berelektronik / Arpah Abu - Arpah, Abu (2002)
Sistem Pengskoran dan Pengredan Ujian Berelektronik (SPPUB) adalah projek Latihan Ilmiah Tahap Akhir I. Ia merupakan kursus yang wajib diambil oleh pelajar di Fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat, Universiti Malaya. SPPUB merupakan sub-sistem yang akan diintegrasikan dengan Sistem Ujian Berelektronik. tanya digunakan di dalam proses-proses penyemakan jawapan dan pemarkahan ujian, dimana proses-proses tersebut dapat dijalankan dengan segera dan salah satu altematif untuk menjimatkan kos kertas dan masa. Ia juga membolehkan pihak calon dan pentadbiran memperolehi keputusan ujian dengan segera dan lebih sistematik tanpa memerlukan kepelbagaian dokumen berasaskan kertas. Ciri-ciri yang dimiliki oleh sistem ini adalah ramah pengguna, kesediaadaan, boleh dipercayai, lebih selamat dan boleh digunakan dengan meluas. Sistem yang bakal dibangunkan ini diharap dapat memberi manfaat kepada semua dan menjadi salah satu cara altematif untuk mencapai dan memperolehi maklumat serta menyelenggara data.