3D GUI / Foong Chia Ming - Foong , Chia Ming (2003)
Sistem yang dibangunkan adalah antaramuka untuk sebuah permainan tiga dimensi. Permainan ini adalah permainan strategik yang khas dibangunkan untuk golongan yang berumur 12 tahun dan keatas. Kebanyakkan daripada mereka pernah terdedah kepada penggunaan komputer dimana kawalan dalam permainan ini adalah lebih kepada kekunci shortcut dan pengawalan petunjuk tetikus. Permainan ini adalah mengenai peperangan antara pengguna dan penjahat untuk menyelamatlam angkasa yang dikuasai oleh penjahat. Permainan ini sesuai untuk pengguna yang suka main permainan strategik, lebih-lebih lagi permainan ini dibangunkan dalam persekitaran tiga dimensi yang kelihatan lebih realistik. Semua objek dalam sistem ini adalah berbentuk organik dan tidak mempunyai bentuk yang tertentu. Permaian tigqa dimensi ini dibangunkan dengan menggunakan peralatan permodelan 3D (3D Modeling Tools) iaitu 3D Studio Max, bahasa permodelan iaitu VRML (Virtual Reality Modeling Language) dan Macromedia Director 8 Shockwave Studio. Metodologi pembangunan sistem permainan tiga dimensi ini telah menggunakan model air terjun dengan prototaip. Ini adalah kerana model ini mudah diterangkan dan difahami oleh pengguna. Prototaip disediakan pada wal proses pembangunan untuk membantu dan pembangun menilai dan memeriksa tahap pencapaian objektif projek dari aspek sistem yang dicadangkan. Tarikan utama sistem ini adalah pengguna boleh berhibur dalam persekitaran yang menyerupai dunia sebenar dimana pengguna boleh berasa seakan-akan berada dalam dunia permainan ini. Walaupun bagaimanapun, sistem ini hanya sesuai untuk golongan yang suka kepada permainan strategik atau perperangan.