Buah-buahan Malaysia / Mohd Rafidi Awang - Mohd Rafidi , Awang (2001)
Latihan llmiah merupakan satu kursus yang wajib bagi pejajar tahun akhir memenuhi Kepertuan Sarjana Muda Sains Komputer di Universiti Malaya. Menerusi kursus ini, pelajar perlu menyiapkan satu projek yang mana pelajar dapat mengadaptasikan apa yang telah dipelajari selama ini. Selain itu, pelajar juga mencari serta mempelajari sesuatu daripada projek yang dibangunkan. Sistem yang dibangunkan ini merupakan sistem berinformasi yang berbentuk stand alone mengenai buah-buahan tempatan di negara ini. Selaras dengan perkembangan komputeran teknologi maklumat, sistem yang akan saya bangunkan ini sememangnya dinantikan oleh para pengguna sekarang yang semestinya inginkan sumber maklumat dalam bentuk yang mudah lagi menarik. Sistem ini untuk memperkenatkan kepada masyarakat di Malaysia tentang buah-buahan yang mana masih ramai tidak tahu berkenaannya. Pengguna juga disediakan dengan maklumat berkaitannya bagi menambahkan tagi pengetahuan pengguna tentang buah yang dipaparkan nanti. Jadi adalah diharapkan agar sistem yang saya bangunkan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya buat pengguna di semua lapisan masyarakat Malaysia seterusnya memperkenalkan buah-buahan ini yang mempunyai nilai komersil ke merata dunia.