Online catalogue / Afhana Alias - Afhana, Alias (2005)
Secara amnya, Projek Ilmiah 1 ini merangkumi bahagian pengenalan, Kajian Literasi, Metodologi dan Analisa sistem serta rekabentuk sistem bagi projek yang bertajuk elektronik katalog "E-Felisa'. Pada bahagian pengenalan, saya telah mendefinasikan masalah, menyatakan objektif dan menerangkan skop serta perancangan bagi menjayakan projek ilmiah 1 ini. Pada bahagian kajian literasi pula, penganalisaan telah dijalankan ke atas direktori subjek yang terdahulu dan sedia ada untuk mengkaji permasalahan dan mendapatkan kefahaman yang menyeluruh terhadap sistem yang bakal dibangunkan sebelum projek dilaksanakan. Seterusnya, dalam bahagian metodologi dan analisa sistem pula, saya telah membuat kajian mendalam tentang model dan teknik yang akan digunakan untuk membina direktori subjek iaitu model air terjun dengan prototaip termasuklah mengenalpasti kelebihannya. Di samping itu, saya juga menerangkan tentang cara penyelidikkan yang telah saya jalankan bagi mendapatkan maklumat yang secukupnya yang berkaitan dengan direktori subjek seperti melayari internet, temubual dan pembacaan. Kajian ini juga telah dibuat terhadap keperluan fungsian, bukan fungsian serta perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk membina sistem elektronik katalog "e-felisa' ini. Pemilihan perisian yang baik akan menentukan keberkesanan direktori produk yang akan dibina kelak. Pada bahagian akhir bagi projek ilmiah 1 ini, iaitu rekabentuk sistem, saya telah membangunkan beberapa rekabentuk yang perlu diambilkira seperti rekabentuk antaramuka dan rekabentuk pangkalan data yang terlibat dalam direktori produk saya supaya pengguna dapat gambaran yang jelas tentang bagaimana direktori produk berfungsi. Manakala bagi projek ilmiah 2 yang terdiri daripada beberapa bahagian iaitu pembangunan dan implementasi, pengujian sistem, penilaian sistem serta kesimpulan keseluruhan sistem ini. Di dalam bahagian pembangunan dan implementasi, dinyatakan bagaimana sistem tersebut dibangunkan serta turut dimasukkan sistemmanual bagi pengguna dan pentadbir. Bagi bahagian pengujian sistem, diterangkan cara-cara pengujian sistem yang telah dijalankan keatas sistem 'e-felisa'. Bahagian penilaian sistem diterangkan apakah masalah-masalah yang timbul ketika menjalankan pembangunan sistem ini dan cara penyelesaiannya. Akhir sekali untuk bahagian kesimpulan menerangkan keseluruhan sistem ini secara ringkas dan terperinci.