Lawatan Maya di FSKTM secara Online (V-TOUR) / Ahmad Faizal Ismail @ Z.Abidin - Ahmad Faizal, Ismail @ Z.Abidin (2003)
Sistem Lawatan Maya di FSKTM, Universiti Malaya Secara Online atau V -Tour adalah merupakan suatu sistem yang dibangunkan untuk memperkenalkan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya terutamanya kepada masyarakat luar kampus dengan menggunakan teknologi realiti maya. Terdapat dua modul yang utama iaitu Modul Penggun dan Modul Pentadbir. Di bawah Modul Pengguna pula wujud dua sub-modul iaitu Modul Pengenalan dan Modul Maya. Modul Pengenalan akan memberi pengenalan atau penerangan tentang perkara-perkara yang berkaitan seperti maklumat berkenaan fakulti dan sebagainya manakala Modul Maya pula akan membolehkan para pengguna mengembara di FSKTM maya menggunakan pilihan-pilihan yang telah disediakan. Selain daripada itu, model pendekatan pembangunan sistem yang dipilih ialah Model Air Terjun dan Pemprototaipan kerana ianya bersesuaian dengan sistem ini. Melalui model pendekatan ini, segala langkah kerja yang dijalankan dapat diubah suai kembali mengikut keperluan yang terkini. Diharapkan agar pengetahuan dan pemahaman dalam bidang teknologi realiti maya dikalangan pelajar FSKTM akan meningkat dan meninggikan lagi kecemerlangan Universiti Malaya.