Laman Web Penyelaras-Penyelaras Pusat Sumber Sekolah Di Malaysia / Wan Norasmira Wan Ismail - Wan Norasmira, Wan Ismail (2001)
Laman web Penyelaras Pusat Sumber Sekolah (PPSS) merupakan laman web yang julung kalinya akan dibangunkan di Malaysia pada sesi 2000/2001 dalam versi Bahasa Melayu. Seperti kelazim laman-laman web PPSS yang lain ia bertujuan untuk memaparkan maklumat berhubung pengurusan pusat sumber, soalan kerap ditanya (FAQ), ruangan teknologi maklumat (IT), enjin pencari dan pautan ke laman yang berkaitan. Laman web PPSS turut menyimpan maklumat PPSS di Malaysia di dalam pangkalan data yang kemudiannya boleh dicapai oleh pengguna. Laman web dan pangkalan data ini boleh memberikan maklumat kepada pengguna secara lebih menarik dan interaktif sepenuhnya. Model atau metodologi yang digunakan untuk membangunkan laman web PPSS adalah Model Air Terjun. Melalui pendekatan ini segala perancangan dapat dilakukan dengan teliti. Perbincangan, pembacaan, penentuan keperluan dan tinjauan ke atas pengguna pula merupakan teknik yang amat penting untuk mendapatkan maklumat yang lengkap dan sahih. Laman web PPSS akan dibangunkan menggunakan Microsoft Frontpage 2000 sebagai alatan utama diikuti Internet Explorer atau Netscape sebagai pelayar web. Untuk menghasilkan imej dan grafik yang menarik, Adobe Fotoshop 5.5 turut diaplikasikan. Bagi pangkalan data PPSS pula menggunakan pendekatan Microsoft Access 2000. Hypertex Markup Language (HTML) dan Javascript sememangnya merupakan pengaturcaraan yang tidak asing lagi bagi dunia laman web. engan menggunakan pendekatan dan aplikasi yang pelbagai, laman web PPSS diharapkan mampu memenuhi objektif dan kehendak pengguna.