Sistem Pengurusan Inventori Perisian / Tey Su Lin - Tey, Su Lin (2001)

(untitled)
Sistem Pengurusan Inventori Perisian versi 1.0 SPIP v.1.0 telagh dibangunkan atas tujuan mengautomasikan aktiviti-aktiviti pengurusan inventori perisian dan sirkulasi bagi item-item perisian. SPIP adalah satu sistem komputer tersendiri (standalone) yang berupaya menjalankan aktiviti pengkatalogan, peminjaman, dan pemulangan bagi item perisian. Selain daripada itu, ia juga merekodkan maklumat peminjam, menjanakan laoran, dan menjalankan penyelenggaran bagi pengkalan data serta pengguna sistem. SPIP adalah rekabentuk khas kepada pengurusan perisian di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya. Sistem yang dibangun akan digunakan oleh seorang pengatucara FSKTM, iaitu Puan Azlin. Visual Basic 6.0 digunakan sebagai alat pembangunan perisian yang utama manakala Microsoft Access 2000 pula digunakan sebagai alat pembangunan pengkalan data SPIP.