Kemiskinan komuniti Melayu luar bandar tinjauan ke atas Kampung Banggol Saman Pasir Puteh – Kelantan / Hammed Noor Norddin - Hammed Noor , Norddin (1985)
Kampung Banggol Seman, Pasir Puteh, Kelantan telah dijadikan kampmg kajian bagi penuilis untuk penulisan Latihan Iimiah sesi 1985/86. Tumpuan penulis adalah terhadap masalah-masalah kemiskinan yang dihadapi oleh penduduk setempat. Dalam Bab I, penulis menghuraikan secara ringkas mengenai tujuan dan bidang kajian serta dihuraikan juga kaedah-kaedah yang telah digunakan dalam kajian. Di samping kesulitan-kesulitan yang dihadapi semasa kajian. Bab II menerangkan latarbelakang kawasan kajian merangkumi. sejarah awal kampung, latarbelakang dari segi geografi politik, penduduk serta pola penempatan mereka. Kemudahan-kemudahan asas yang t.erdapat di sini juga di terangkan. Bab III menghuraikan beberapa teori dan konsep yang telah digunakan sebagai perbandingan mengenai permasalahan yang dikaji. Antara teori yang digunakan ialah Teori Struktur Ketidaksamaan Ekonomi dan Sosial, Teori Agihan Pendapatan Yang Tidak. Seimbang dan Teori Ciri-ciri Personaliti dan Kebudayaan. Juga dinyatakan beberapa hipotesis yang digunakan sebagai panduan kajian. Bab IV membincangkan membincangkan pola kegiatan ekonomi dan pendiddikan setempat. Di sini tinjauan dibuat terhadap tahap pendidikan setempat serta jenis-jenis kegiatan ekonomi yang dijalankan, pendapatan, tabungan dan juga perbelanjaan mereka. Bab V meneliti masalah-masalah yang dihadapi oleh penduduk-penduduk serta sikap mereka terhadap masalah-masalah yang mereka hadapi. Ini merangkumi masalah-masalah pertanian seperti pemilikan tanah, tanah terbiar dan masalah sebenar yang dihadapi oleh petani itu sendiri. Masalah dalam pentadbiran kampung juga disentuh. Bab VI merupakan bab akhir. Dalam bab ini dikemukakan beberapa saranan yang mungkin boleh mengatasi beberapa masalah yang terdapat di kampung ini. Rumusan keseluruhan latihan ilmiah ini juga dimasukkan di sini.