Penyertaan politik di kalangan penanam-penanam padi (Satu kes kajian di mukim Ranau, Kota Marudu) Sabah / Abdul Rahim Tapah - Abdul Rahim , Tapah (1985)
Latihan ilmiah ini mengandungi enam (6) bab. Secara keseluruhannya membincangkan tentang penyertaan politik di kalangan penduduk-penduduk yang diselidiki. Dalam pada itu, beberapa kes studi yang lain, juga turut dibincangkan secara ringkas sebagai asas perbandingan tengan kes yang diselidiki. Dalam bab pertama, mengandungi penjelasan-penjelasan mengenai Skop dan tujuan penyelidikan, teknik pengumpulan data, kesualitan-kesulitan yang dihadapi semasa menjalankan penyelidikan, latarbelakang daerah dan tempat kajian, latarbelakang politik kawasan yang diselidiki dan proposisi-proposisi. Dalam bab kedua, dibincangkan beberapa konsep dan definisi yang berkaitan dengan penyertaan politik dan huraian tentang beberapa pentdekatan (approach), khususnya dari sudut modenisasi pembangunan dan psikologi-personaliti. Dalam bab ketiga mengandingi suatu analisis umum tingkat dan corak penyertaan politik di kalangan masyarakat yang diselidiki, klasifikasi bentuk dan tingkat penyertaan politik mereka dan beberapa aspek lain. Bab ke empat membincangkan tentang perkaitan antara faktor faktor pendidikan dengan penyertaan politik secara umum dan perkaitan antara faktor pendidikan•dengan tingkat penyertaan politik masyarakat yang diselidiki. Dalam bab ini juga dibincangkan latarbelakang dan tingkat pendidikan penduduk-penduduk di kawasan yang diselidiki. Dalam bab kelima, dibincangkan juga perkaitan antara faktor-faktor pendapatan dan tingkat penyertaan politik di kalangan penduduk-penduduk kawasan ini, latarbelakang kegiatan ekonomi aan tingkat pentapatan mereka. Bab ke enam, merupakan bab kesimpulan bagi latihan ilmiah ini, mengantungi beberapa kesimpulan tan penegasan-penegasan tentang penyertaan politik masyarakat yang diselidiki Di samping itu, beberapa rekomentasi juga dikemukan di sini untuk penyelidikan penyelidikan yang selanjutnya.