Peranan wanita dalam pembangunan peringkat kampung, satu kajian kes Kampung Jerang, Teriang Hilir, Negeri Sembilan / Nazeli Hamzah - Nazeli , Hamzah (1985)
Kajian tentang peranan wanita dalam pembangunan peringkat kampung, satu tinjauan dikalangan wanita di kampung Jerang, Teriang Hilir, Negeri Sembilan terkandung dalam beberapa bab. Bab pendahuluan menerangkan apakah tujuan, bidang, metode serta kesulitan-kesulitan yang dialami semaaa menjalankan kajian. Di dalam bab ini dimasukkan juga latar belakang kampung. Bab kedua, pengkaji cuba menghuraikan mengenai konsep dan teori peranan wanita. Bab ketiga, adalah berkenaan dengan peranan wanita dalam rumahtangga dan peranan wanita dalam bidang ekonomi samada yang berbentuk pertanian atau bukan berbentuk pertanian. Di dalamnya terdapat juga perbincangan mengenai pendapatan, perbelanjaan dan simpanan. Bab keempat, membincangkan tentane peranan wanita di dalem kegiatan sosial di luar rumahtangga samada dikalangan maayarakat kampung ataupun dengan persatuan. Bab akhir diterangkan tentang faktor- faktor yang menggalakkan dan penghalang penglibatan wanita di kampung ini di bidang aosio- ekonomi.