Satu kajian kes ke atas gereja Sitiawan Wesley Methodist / Michael Lee Jchew Choy - Michael Lee, Jchew Choy (1991)
Kajian ini adalah satu kes kajian ke atas gereja Sitiawan Wesley Methodist. Pada awalnya sejarah kemasukan Methodism ke Malaysia berserta dengan struktur perjalanan organisasinya pada hari ini telah disentuh untuk memberi satu latar belakang mengenai gereja Methodist. Kemudian sejarah kemasukan Methodism ke Sitiawan telah disentuh untuk memberi satu gambaran bagaimana agama Kristian mahzab Methodist ini telah bertapak di Sitiawan. Struktur perjalanan organisasi gereja Sitiawan Wesley berserta dengan tugas-tugas jawatankuasanya telah dikaji dan disertakan. Aktiviti-aktiviti gereja Sitiawan Wesley dan juga turut dikaji untuk melihat peranannya sebagai sebuah institusi agama. Perayaan-perayaan yang disambut oleh gereja ini juga telah dilihat untuk memberi satu gambaran yang lebih jelas mengenai penganut Kristian mahzab Methodist ini. Kemudian isu pengerakan Karismatik yang kian merebak sejak ia bertapak di Malaysia telah dilihat dan dikaji dari perspektif penganut Kristian mahzab Methodist serta gereja Sitiawan Wesley Methodist.