Penjara terbuka - Konsep secara am dan satu tinjauan tentang perlaksanaannya di Penjara Terbuka Marang, Terengganu / Ashari Harun - Ashari, Harun (1986)
Umum beranggapan apabila seseorang melakukan jenayah, hukuman penjara adalah wajar ke atasnya. Umum juga menganggap dengan memenjarakan mereka yang bersalah itu, perlakuan jenayah dapat disekat atau dikurangkan. Walau bagaimanapun, anggapan dan jangkaan tersebut kurang tepat. Sebaliknya perlakuan jenayah terus meningkat dari masa ke semasa. Bilangan banduan di penjara semakin bertambah dengan pesatnya. Kesesakan di dalam penjara kemudiannya menjadi suatu masalah utama. Lanjutan daripada itu, usaha-usaha memulihkan banduan menjadi kurang berkesan. Akhirnya, timbul kesedaran di kalangan setengah pihak yang terbabit dengan sistem pemenjaraan untuk mengadakan lain-lain alternatif kepada sistem pemenjaraan secara tertutup ini. Alternatif yang paling mendapat perhatian ialah konsep 'Penjara Terbuka'. Alternatif ini dianggap dapat memberi sumbangan yang besar dalam usaha-usaha memulihkan banduan dan seterusnya mengurangkan perlakuan jenayah.