Urbanisasi dan Orang Melayu: Satu tinjauan ke atas penduduk Melayu Rumah Pangsa Batas Baru / Che Muhamad Azmi Ngah - Che Muhamad Azmi , Ngah (1986)
Bab I membincangkan tentang skop kajian, masalah kajian dan juga kepentingan kajian ini. Seterusnya dibincangkan juga secara ringkas perkembangan bandar Kuala Terengganu dan juga konsep serta teori tentang bandar.