Peranan dan aktiviti-aktiviti yang dimainkan oleh persatuan belia FELDA Air Hitam, Johor / Mohd Espri Idris - Mohd Espri, Idris (1985)
Bab 1 merupakan pendahuluan kepada kajian ini, dimana pengkaji mengariskan aspek- aspek yang dilakukan. Diantaranya ialah tujuan kajian , bidang kajian , kepentingan kajian serta sebab- sebab kajian dilakukan , kaedah yang digunakan dan masalah yang dihadapi semasa membuat kajian. Bab 2 merupakan satu ringkasan mengenai latarbelakang sejarah penubuhan serta organisasi FELDA hingga sekarang. Ia juga meliputi sejarah perkemban@an awal rancangan-rancangan tanah yang mula-mula dibuka , penempatan para peneroka dan juga perkembangan organisasi pent adbiran FELDA diperingkat pusat dan juga Rancangan. Bab 3 menerangkan secara keseluruhan mengenai latarbelakang tempat kajian. Ia meliputi sejarah awal permulaan Rancangan , pengambilan masuk para peneroka dan tanaman utama juga dibincangkan ialah corak pentadbiran di Rancangan serta kemudahan- kemudahan yang terdapat . Bab 4 menerangkan mengenai latarbelakang respondent yang dikaji . Ini meliputi aspek-aspek seperti umur , pekerjaan, pendapatan dan tingkat pelajaran yang dicapai , juga mengenai kadar penglibatan belia dalam Persatuan. Bab 5 menerangkan secara terperinci mengenai peranan dan aktiviti yang dimainkan oleh Persatuan Belia Air Hitam. Ia meliputi perkembangan awal persatuan dan juga sejarah penubuhan. Penekanan adalah kepada aktiviti-aktiviti yang telah dan sedang dijalankan oleh Persatuan serta kejayaan yang dicapai . Bab 6 adalah merupakan rumusan daripada kesemua bab sebelum ini merupakan penutup kepada kajian yang telah dijalankan.