WebOPAC golongan cacat penglihatan / Fazilah Muhamad Haul - Fazilah , Muhamad Haul (2003)
WebOPAC golongan cacat penglihatan merupakan sistem pencarian buku perpustakaan menggunakan web yang dibangunkan khusus untuk memberi kemudahan kepada golongan cacat penglihatan bagi membuat pencarian buku. WebOPAC ini menggunakan konsep text-to-speech. Oleh itu golongan ini dapat berdikari membuat pencarian buku perpustakaan dengan menggunakan komputer peribadi multimedia tanpa perlu peraJatan tambahan. WebOPAC ini dibangunkan untuk memenuhi spesifikasi keperluan golongan cacat penglihatan dengan menyediakan satu antaramuka yang teratur dan sistematik bagi memudahkan pengguna membuat capaian maklumat disamping turut menyediakan audio yang boleh memberitahu pengguna maklumat yang dipaparkan di skrin. WebOPAC menyediakan dua kaedah pencarian buku iaitu melalui kategori buku dan kata kunci. Macromedia Flash 5 digunakan untuk membangunkan WebOPAC ini manakala SoundForge 6.0 digunakan sebagai perakam audio. WebOPAC ini amat mementingkan rekabentuk antaramuka bagi memenuhi keperluan golongan cacat penglihatan untuk membuat capaian yang lebih cepat dan mudah. Oleh itu Metodologi yang digunakan ialab Graphical User Interface and Evolution (GUIDE) dan menggunakan konsep Human Computer lnteraction (HCI). Diharapkan webOP AC ini dapat membantu pengguna sasaran iaitu orang buta bagi golongan dewasa di dalam usaha untuk memberi peluang kepada mereka untuk berdikari dalam pencarian buku perpustakaan.