Sistem Pengkategorian Teks / Hazyzyizuan Abu Hassan - Hazyzyizuan, Abu Hassan (2003)
Projek Latihan Ilmiah merupakan salah satu syarat wajib untuk menamatkan Kursus Ijazah Pertama Sains Komputer Universiti Malaya degan kepujian. Sistem Pengkategorian Teks merupakan aplikasi yang menyediakan kemudahan kepada pengguna untuk melaksanakan tugas mengkategorikan dokumen mengikut kategori-kategori tertentu.Dalam konteks pembangunan, kriteria-kriteria yang penting dipertimbangkan dari sudut pemprosesan bahasa semulajadi (Natural Language Processing) yang menjadi panduan untuk tujuan pembangunan terutamanya dari aspek rekabentuk aplikasi. Teknik dalam kepintaran buatan iaitu Nearest Neighbour telah digunakan didalam pembangunan Sistem Pengkategorian Teks.Perisian pembangunan Sistem Pengkategorian Teks menggunakan Visual C++. Sistem pengendalian menggunakan Windows 98. Di dalam laporan ini juga akan menerangkan penyediakan fasa pembangunan dan implementasi, penulisan aturcara yang lengkap yang disediakan oleh AppWizwrd MFC di dalam Visual C++ bagi memudahkan pembangun sistem membangunkan aturcara dan pengujian di mana sistem akan diuji dengan data sebenar.Pada bab penyediaan dokumentasi akan menerangkan bagaimana dokumentasi dilakukan dan akan menerangkan penyelenggaraan serta cadangan pembangunan masa hadapan.