Ketidaksantunan dalam iklan nasihat sosial THR Raaga / Elavar Si Sivashanmugam - Elavar Si , Sivashanmugam (2018)
Bahasa merupakan alat komunikasi yang berperanan penting dalam usaha menyampaikan maklumat kepada masyarakat dengan mudah dan cepat. Antara media massa elektronik, radio memberi maklumat dan mendidik pendengar tentang tingkah laku sosial yang harus dipraktikkan oleh masyarakat dengan menyiarkan iklan nasihat sosial. Iklan nasihat sosial bertujuan untuk mempengaruhi dan memujuk pengguna supaya mengikuti atau mempraktikkan nilai sosial yang betul. Secara amnya ketidaksantunan bahasa dikenali sebagai anti-sosial dan konsep ini amat berkait dengan strategi komunikatif yang direkabentuk untuk mengancam muka dan menimbulkan konflik sosial dan ketidakharmonian (Culpeper, 2005). Tujuan kajian ini berfokus pada ketidaksantunan dalam iklan nasihat sosial THR Raaga. Persoalan kajian ini dianalisis menurut teori Strategi Ketidaksantunan bahasa Culpeper (1996; 2005). Kajian ini ditinjau menerusi iklan berbentuk wacana daripada stesen THR Raaga iaitu iklan nasihat sosial. Pendekatan kualitatif telah digunakan bagi menjawab kedua-dua persoalan kajian ini. Sebanyak 35 iklan nasihat sosial THR Raaga menjadi sampel utama. Kesemua iklan nasihat tersebut dirakam, diterjemah dalam Bahasa Melayu dan kemudian dianalisis. Selain itu, seramai 20 orang yang berumur dalam lingkungan 21 hingga 35 tahun telah ditemubual bagi menganalisis persepsi pendengar terhadap penggunaan strategi ketidaksantunan dalam iklan nasihat sosial. Keputusan kajian menunjukkan bahawa strategi ketidaksantunan secara langsung dan strategi ketidaksantunan sindiran banyak terdapat dalam iklan nasihat sosial THR Raaga. Selain itu, kombinasi strategi ketidaksantunan turut diperolehi dalam kajian ini. Antaranya, kombinasi strategi ketidaksantunan secara langsung dan sindiran, Ketidaksantunan secara langsung dan ketidaksantunan positif banyak terdapat dalam iklan nasihat sosial THR Raaga. Selain itu, dapatan kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan ketidaksantunan bahasa dalam iklan nasihat sosial mempengaruhi persepsi para pendengar radio THR Raaga bahawa ketidaksantunan memainkan peranan penting dalam meningkatkan keberkesanan sesuatu nasihat dalam kalangan masyarakat India.