Perlaksanaan satu alatan pembaca Bahasa Melayu berdasarkan perbendaharaan kata tak tersekat / Jarina Muhamad Ismail - Jarina , Muhamad Ismail (2002)
Oleh yang demikian, perisian alatan pembaca bahasa Melayu berdasarkan perbendaharaan kata tak tersekat dapat dibagunkan untuk menolong golongan ini menggunakan komputer untuk tujuan membaca dengan maksimum. Pada amnya, pakej ini dibangunkan berdasarkan skedul pembangunan projek yang dirancang. Perisian yang dibangunkan ini terdiri daripada modul-modul, contohnya seperti modul file, modul edit, modul help dan sebagainya. Antara elemen-elemen yang digunakan untuk membangunkan perisian ini adalah microsoft visual basic 6.0, microsoft access 2000, microsoft word, gold wave serta beberapa perisian yang terkini. Elemen yang sangat penting dalam perisisan ini adalah sistem bunyi dan oleh itu, perisian penyunting audio goldwave digunakan. Tambahan pula, saya telah memilih metodologi RAD (Rapid Application Development) untuk menghasilkan projek ini. Metodologi ini dipilih kerana ia menyokong prototaip yang sesuai bagi sistem yang dibangunkan. Prototaip dikatakan amat sesuai kerana perubahan dapat dilakukan pada sistem sekiranya terdapat sebarang ketidakpuashatian pengguna. Semasa menjalankan projek ini, saya dapat menimba banyak pengalaman dan ia dapat memantapkan pengetahuan yang amat bermakna bagi saya. Diharapkan bahawa pengalaman seperti ini dapat membantu saya di alam pekerjaan dengan pelbagai cara untuk mengendalikan sesuatu projek.