Sistem Helpdesk / Mohd Zulfikar Lufti Zainal Abidin - Mohd Zulfikar Lufti , Zainal Abidin (2002)
Sistem Helpdesk ini telah di bangunkan khusus untuk membantu pihak Time Reach (M) Sdn Bhd di dalam mengautomasikan sistem Helpdesknya yang selama ini di buat secara manual. Pembangunan sistem ini juga akan memudahkan segala urusan penyimpanan data dan maklumat mengenai masalah dan aduan pengguna mengenai Helpdesk ini. Sistem yang di bangunkan ini juga mempunyai ciri-ciri yang membolehkannya di intergrasikan dengan sistem lain yang telah sedia ada di Time Reach (M) Sdn Bhd. Sistem Helpdesk yang di bangunkan ini merupakan sistem yang merangkumi keseluruhan aktiviti Helpdesk di Time Reach (M) Sdn Bhd. Ia merangkumi segala permasalahan yang berlaku di bahagian Teknologi Maklumat syarikat ini. Walaupun ia di bangunkan khusus melalui maklumat yang di berikan oleh pihak Time Reach (M) Sdn Bhd tetapi ia juga masih boleh digunakan untuk pihak pihak lain yang bersesuaian dengan aktiviti yang di jalankan oleh syarikat ini. Harus juga di perjelaskan di sini, model sistem yang dibangunkan ini bukanlah sebenamya untuk kegunaan pihak Time Reach (M) Sdn Bhd pada masa terdekat ini tetapi lebih kepada model eksperimen kerana syarikat ini sudi untuk di jadikan sebagai model di dalam pembangunan sistem ini. Laporan ini akan menyediakan segala maklumat mengenai kajian dan pembangunan ke atas sistem secara terperinci dari proses pengumpulan maklumat sehinggalah kepada pembangunan sistem.