Sistem pengesanan dan pembetulan ralat menggunakan teknik Hamming Codes dan Cyclic Redundency Check (CRC) (Decoder) / Wan Ramlah Wan Ibrahim - Wan Ramlah, Wan Ibrahim (2002)
Pengesanan dan pembetulan ralat banyak digunakan dalam sistem komunikasi di mana ia menyediakan penyelesaian yang inovatif kepada komunikasi yang bermasalah. Tesis ini dicadangkan untuk mengkaji asas pengesanan dan pembetulan ralat.Tajuk tesis ini ialah Sistem Pengesanan dan Pembetulan ralat menggunakan teknik Hamming Codes dan Cyclic Redundency Checks (Decoder). Teknik pengesanan dan pembetulan ralat yang digunakan dalarn kajian ini adalah Hamming Codes dan Cyclic Redundency Check (CRC). Hamming Codes merupakan kod yang boleh rnengesan dan membetulkan ralat di mana dua jenis ralat dapat dikesan dan satu jenis ralat dapat dibetulkan. Cyclic Redundency Check (CRC) merupakan kod pengesanan ralat yang menggunakan teknik pengiraan matematik ke alas blok data dan akan mengembalikan kandungan data tersebut. Cyclic Redundency Check (CRC) dapat mengesan lebih daripada dua jenis ralat. Laporan ini akan akan menjelaskan tentang pengenaJan kepada projek, kajian yang dilakukan, metodologi yang digunakan dalam membangunkan sistem ini, rekabentuk sistem yang dicadangkan sehinggalah keperingkat perlaksanaan dan pengujian sistem. Dalam membangunkan sistem digital ini, bahasa pengaturcaraan VHDL digunakan untuk mensimulasi dan memaparkan operasi pengesanan dan pembetulan ralat bagi kedua-dua jenis teknik ini.