Sistem sokongan projek ilmiah / Wan Zuraiha Wan Zakaria - Wan Zuraiha, Wan Zakaria (2003)
Sistem sokongan projek ilmiah atau SSPI merupakan sebuah sistem berasaskan web yang dibangunkan untuk kegunaan pelajar pensyarah dan pihak pentadbir FSKTM yang terlibat dalam projek ilmiah tahap akhir. Sistem ini dibangunkan upaya pengurusan Projek llmiah Tahap Akhir dapat dilakukan dengan lebih sistematik mudah dan cekap. Laporan ini terbahgi kepada lima bab yang memperincikan SSPI dengan lebih mendalam. Bab I mcmperihalkan pengenalan SPI iaitu Latarbelakang, objektif, skop dan jadual perancangan pembangunan sistem. Bab ini juga membincangkan masalah-masalah berkaitan sistem yang digunakan sekarang dan mengapa SSPI perlu d.ibangunkan. Bab 2 mernpakan kajian literasi yang membandingkan sistem-sistern yang digunakan oleh IPTA di seluruh negara serta universiti di luar negara. Bab 3 membincangkan metodologi yang digunakan untuk pembangunan sistem seperti model yang digunakan, kaedah mendapatkan maklumat serta perisian-perisian yang akan digunakan. Dalarn Bab 4 pula, keperluan sistem dibincangkan seperti keperluan fungsian, keperluan bukan fungsian dan keperluan perisian dan perkakasan bagi pelanggan dan pelayan. Bab 5 berkenaan rekabentuk sistem iaitu rekabentuk senibina, rekabentuk antaramuka, rekabentuk proses dan rekabentuk pangkalan data. Fasa pembangunan sistem pu]a dibincangkan dalam Bab 6. Dalam Bab 7, kaedab-kaedah yang digunakan semasa pengujian dibincangkan sementara Bab 8 merupakan penilaian terhadap sistem yang telah dibangunkan.