Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor-Aspek sosial ekonomi pekerja ladang / Ng Kim Yong - Ng , Kim Yong (1984)
Tujuan kajian bagi projek penyelidikan ini ialah untuk melihat peranan dan usaha PKENJ dalam bidang pertanian dan meninjau corak sosio ekonomi pekerja ladang di ladang milik PKENJ. Kajian luar untuk projek penyelidikan ini telah dijalankan d1 Ladang baru,iaitu salah sebuah ladang milik PKENJ. Di dalam Bab I, pengkaji telah menghuraikan tujuan, metode dan masalah yang dihadapi semasa menjalankan projek penyelidikan ini. Bab II pula membincangkan kegiatan PKENJ dengan pemmpuan kepada kegiatannya dalam memajukan pertanian di negeri Johor. Bab III dan IV pula menerangkan tentang keadaan sosial ekonomi pekerja dan keadaan kerja, serta hubungannya dengan Kesatuan kerja. Akhir sekali, dalam Bab IV, pengkaji telah merumuskan segala penemuan-penemuan kajian ini.