Kiosk kolej Kediaman UM / Magadesh Permal - Magadesh , Permal (2001)
Kiosk Kolej Kediaman UM adalah satu projek Latihan Ilmiah iaitu subjek yang wajib ambil oleh semua pelajar Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat untuk menamatkan pengajian. Subjek ini terbahagi kepada dua iaitu Latihan llmiah I yang membawa 4 jam kredit berkisar tentang kajian dan pembangunan awal sistem manakala Latihan Ilmiah 2 yang membawa 5 jam kredit melaksanakan pengkodan dan pengujian dan melengkapkan sistem. Kiosk Kolej Kediaman UM dibangunkan dengan kerjasama daripada pihak Kolej Kediaman Kinabalu yang merupakan salah satu daripada 14 kolej kediaman yang terdapat di UM. Perancangan pembangunan Kiosk Kolej Kediarnan UM dibuat dengan teliti melalui 3 fasa pertama iaitu kajian awal yang menerangkan objektif dan skop sistem, metodologi pembangunan sistem yang menentukan keperluan sistem serta menyediakan perancangan sistem dan rekabentuk sistern yang merangkumi rekabentuk struktur program, dan antaramuka pengguna. Setelah segala pcrancangan dibuat dengan teliti, sistem akan mula dibangunkan dalam fasa implementasi sistem. Kod aturcara dituhs dan kemudian akan diuji untuk melihat hasilnya. Sistem mcngalami perubahan dari semasa ke semasa untuk ditingkatkan kualitinya Kekangan sistem yang tidak dapat diselesaikan, dinyatakan sebagai perancangan untuk masa depan bagi menghasilkan sistem yang lebih efisyen, fleksibel, selamat dan menarik. Secara keseluruhannya, Kiosk Kolej Kediaman UM adalah satu sistem yang bersendirian (stand alone) yang menyediakan maklumat lengkap mengenai Kolej Kediaman UM.