Kelonggaran ikatan sosial dan jenayah juvena / Mariani Mansor - Mariani , Mansor (1984)
Latihan Ilmiah ini memuatkan beberapa hal mengenai masalah jenayah di kalangan para remaja. Pengkaji bertujuan untuk mencari apakah faktor-faktor yang mempengaruhi perlakuan delinwen tersebut. Fokus utama adalah untuk melihat sama ada kelonggaran ikatan sosial berperanan di dalam menentukan sikap dan tingkah laku remaja ke arah jenayah. Untuk tujuan ini, pengkajian telah dijalankan lte atas penghuni (pesalah) dari STBT. Tumpuan penkajii hanyalah ke atas pesalah juvena terhadap harta benda. Dalam Bab 1, pengkaji telah aenghurailtan pengenalan serta tatacara kajian seeara ringkas. Bab Ke 2 pula diberikan beberapa penerangan konsep dan definisi yang berkaitan dengan delinquency. Ini bertujuan untuk menjamin agar ianya tidak lari dari tujuan dasar kajian. Dalam bab ini juga telah dihuraikan teori-teori yang sesuai terutaaanya Teori Kawalan oleh Travis Hirschi yang aementingkan konsep ikatan sosial - yang menjadi garis pegangan pengkaji dalam menentukan perlakuan delinkwen. Seterusnya dalam Bab 3, pengkaji telah mengemukakan beberapa findings dan analisis dari kajian ini. Pengkaji telah mengaitkan findings tersebut dengan elmen ikatan sosial dan mendapati memang wujud toleransi antara peraturan delinkven dengan kelonggaran ikatan sosial, walaupun tidak semuanya memperlihatkan korelasi yang positif. Di peringkat ini remaja masih teragak-agak sama ada hendak meneruskan kegiatan itu ataupun sebaliknya. Oleh itu pengkaji merasakan masih ada faktor lain yang mendorong seseorang remaja terjerumus ke lembah jenayah. Maka di dalam Bab 4, pengkaji telah menunjukkan bagaimana remaja yang berada ditahap kerelaan akan terus melakukan jenayah berdasarkan kehadiran faktor-faktor kemudahan dan moral holiday. Akhirnya dalam Bab 5, pengkaji telah merumuskan segala maklumat yang telah diperolehi semasa menjalankan kajian dengan mengaitkannya dengan Teori Kavalan. Pengkaji mendapati teori Hirschi ini aemang sesuai digunakan untuk melihat pengaruh jenayah ke atas remaja. Ikatan sosial yang longgar dibuktikan boleh mendorong remaja menjadi penjenayah.