Sistem pakar bunga orkid (pakar orkid) / Nurulain Mustakim - Nurulain, Mustakim (2003)
Sistem pakar bunga orkid atau lebih mudah dikenali sebagai 'Sistem Pakar Orkid' adalah merupakan satu sistem yang berasaskan web dan hanya dibangunkan dalam versi Bahasa Melayu sahaja. Tujuan pembangunan sistem ini adalah untuk mernberikan maklumat yang spesifik kepada pengguna mengenai bunga orkid dan juga sebagai panduan serta rujukan kepada mereka yang memerlukannya. Metodologi pembangunan sistem yang digunakan untuk membangunkan 'Sistem Pakar Orkid' ini ialah Kejuruteraan Pengetahuan. Sistem ini dibangunkan dengan menggunakan satu perisian yang boleh menyokong pembangunan sistem pakar dan aplikasi web iaitu Decision Script, manakala untuk perisian operasian pula ialah Microsoft Windows 98. 'Sistem Pakar Orkid' ini mempunyai 3 modul utama iaitu modul laman utama, modul diagnosis dan rnodul komen. Modul laman utama adalah berkenaan dengan menu utama bagi sistem ini, ia menyediakan 2 butang iaitu butang pentadbir dan butang pengguna.. Modul diagnosis pula adalah dilaksanakan berdasarkan pada pemerhatian ke atas ciri-ciri bunga dimana pengguna dibekalkan dengan set soalan dan mereka perlu menjawab dan akhir sekali akan rnendapat keputusan yang tepat. Manakala modul komen membenarkan pengguna untuk menginput komen mereka setelah mereka menilai tahap keupayaan system ini. ' Orchid Expert System ' is a web based system that is available on the internet. It only develop in Malay language. The purpose of this system is to give a spesific information to user about the orchid, it also can be a guide, references to whom needed this system. The development methodology for this project' Orchid Expert System is based on the knowledge engineering. This methodology is choosen because it suite with concept of expert system. This system is developed by using one software called ' Desicion Script', which support an expert system and web server application. The consideration of operating system that use in this system is Microsoft Windows 98. This operating system is more stable than other operating system such as Microsoft Windows XP and Windows me. 'Orchid Expert System' has 3 module it is main module, diagnosis module and comment module. In main module is more about main page of the system. Diagnosis module is be implemented based on observation where the user will be provided with a set of questionaire and they have to answer it and finally they wil have the exact solution. While comment module enable user to put their comment based on their observation.