Sistem penilaian dan peperiksaan / Siti Khairani Husain - Siti Khairani, Husain (2003)
Latihan ilmiah ini adalah berkenaan dengan pembangunan satu sistem perisian berupa laman web yang mernbantu para pelajar dalam menduduki peperiksaan secara atas talian. Sistem yang dibangunkan ini dikenali sebagai Sistem Penilaian dan Peperiksaan (SPP). SPP menyediakan soalan berbentuk subjektif kepada para pelajar bagi menduduki peperiksaan dan skop tingkatan yang dihadkan bagi SPP setakat ini adalah untuk pelajar tingkatan 6 sahaja. Sistem ini merupakan aplikasi berasaskan web yang dibangunkan dengan menggunakan bahasa ASP-VBScript dan menggunakan pangkalan data Microsoft Access. Pelayan web yang digunakan pula adalah Microsoft Internet Information Server 4.0 yang didatangkan khas bersama sistem pengoperasian Microsoft Window NT 4.0. Hasil dari aplikasi ini adalah diharapkan akan dapat memberi satu era baru kepada para pelajar dalam menduduki peperiksaan dalam persekitaran maya menggunakan rangkaian teknologi komputer masa kini.