Sumbangan SANYA di dalam proses pembangunan sosio-ekonomi Negeri Sabah / Sulaiman Mohamed Asri - Sulaiman , Mohamed Asri (1984)
Kajian ini nerupakan suatu kajian lanjutan ke atas Pertubuhan Belia Kebangsaan Sabah (SANYA) setelah kajian nengenainya dilakukan oleh Sukarti Wakiman (1976). Maka kajian ini juga adalah sebagai satu ulasan (review) terhadap kajian Sukarti Wakiman disanping memberikan maklumat-maklumat terbaru mengenai SANYA sehingga kajian ini tamat pada akhir 1984. Kajian ini akan lebih nenekankan tentang peranan SANYA dalam melibatkan golongan belia di dalam proses pembangunan sosio-ekonomi negeri Sabah. Sesungguhnya para belia sebagai generasi muda adalah. sangat penting untuk tujuan pembangunan negara. Namm demikian, peluang-peluang yang seharusnya disediakan untuk golongan belia ini masih lagi belum memuaskan. Misalnya, pengangguran masih menjadi satu masalah sosio-ekonani yang kadarnya semakin meningkat setiap tahun. Ini disebabkan oleh semakin neningkatnya jumlah mereka yang meninggalkan alam persekolahan sedangkan peluang-peluang pekerjaan adalah tidak nencukupi. Rancangan 5 tahun Malaysia mengakui bahawa pengangguran adalah merupakan satu fenomena belia negara ini. Maka usaha yang bersungguh-sungguh mestilah dibuat untuk mengurangkan kadar pengangguran disamping menberikan golongan belia ini peluang-peluang untuk mereka memajukan diri serta untuk mereka menyalurkan aspirasi masing-masing. Hal inilah yang sedang dilakukan oleh SANYA dalam nenjaga kebajikan dan kepentingan belia Sabah. Selanjutnya, kajian ini akan menyentuh tentang matlamat-matlamat dan objektif-objektif SANYA, masalah, sumbangan dan pencapaiannya secara menyeluruh didalam proses pembangunan negeri Sabah.