Sistem Maklumat Perubatan Tradisional Melayu / Rosfazila Omar - Rosfazila , Omar (2000)
Sistem Maklumat Perubatan Tradisional Melayu adalah merupakan satu sistem makumat berkomputer yang dibangunkan di halaman web. Ia bertujuan untuk membantu pengguna mencapai maklumat mengenai (ubatan tradisional serta tumbuhan berubat yang) diamalkan oleh orang Melayu. Sistem ini akan menceritakan serba sedikit tentang sejarah penggunaan perubatan tradisional. Pengguna sistem juga dijangka dapat mengemukan pertanyaan dan memberi sebarang komen yang berkaitan dengan sistem. Bantuan kepada pengguna sistem tentang cara menggunakan sistem turut dipaparkan dalam pembangunan system ini nanti. Sistem ini juga membolehkan pihak pentadbir membuat pengemaskinian maklumat mengikut kesesuaian semasa dan pembaharuan. Ia adalah sejajar dengan matlamat untuk memastikan penyimpanan maklwnat yang lebih teratur dan lebih bersistematik. Pembangunan Sistem Maklumat Perubatan Tradisional akan dilakukan dengan menggunakan halaman web di Internet sebagai media perantaraan adalah untuk membolehkan semua pengguna mencapai makumat walau di mana mereka berada. Penggunaan Internet ini juga sejajar dengan perkembangan teknologi maklumat masa kini.