Pengusaha perahu tambang di Bandaraya Kuching: Satu kajian terhadap status sosioekonomi / Dayang Faridah Abang Bohari - Dayang Faridah , Abang Bohari (1991)
Kajian ini merupakan satu percubaan untuk memaparkan kedudukan sosioekonomi penambang-penambang dan keadaan pekerjaan menambang di Bandaraya Kuching, Sarawak. untuk mendapat satu profil latar belakang sosioekonomi penambang-penambang, data yang diperolehi daripads 20 orang responden telah dianalisa . Bab Satu adalah sebagai pengenalan yang juga merangkumi tujuan dan kepentingan kajian, bidang, kaedah dan masalah kajian. Bab Kedua memberi tumpuan kepada kegiatan menambang di Bandar Kuching dari segi sejarah, kawasan kegiatan ini dilakukan dan kedudukan pekerjaan ini sekarang. Bab Ketiga membicarakan berbagai aspek mengenai latarbelakang responden yang dikaji. Bab Keempat menerangkan menambang sebagai satu pekerjaan dengan melihat etika kerja penambang-penambang serta aspek yang berkait dengan kerja menambang. Bab Kelima merupakan penutup dan saranan yang dikemukakan bagi membaiki nasib dan masa depan penambang.