Kriminogenesis sokongan sosial dan simbolik terhadap perbuatan devian terpilih / Manimala Subramanian - Manimala , Subramanian (1990)
Latihan ilmiah ini cuba memastikan sama ada wujud atau tidak sokongan masyarakat terhadap jenayah/perbuatan devian.Ia mengambil kira teori kawalan dan mengutamakan teori kawalan Steven Box. Bagi Box sesuatu kejadian perbuatan devian itu akan berlaku sekiranya terdapat 5 isu-isu seperti yang diberikannya iaitu rahsia, bekalan, kemahiran, sokongan sosial dan sokongan simbolik. Sokongan sosial dan sokongan simbolik ini juga masingmasing menyamai 'facilitating hardware' dan 'facilitating others' yang dikemukakan oleh J. Lofland. Bab satu adalah bab pengenalan kepada kajian ini dan membincangkan tentang metode, tujuan, sampel dan masalah kajian. Bab dua menyentuh tentang kerja teoritikal dan operasional kawalan dalam kajian ini. Mengenai Bab tiga adalah analisa sokongan terhadap jenayah oleh jantina.Rangka teori mengenai Bab empat adalah analisa mengenai sokongan terhadap jenayah mengikut umur. Bab 5 pula adalah analisa mengenai sokongan terhadap jenayah oleh ras. Bab enam adalah kesimpulan bagi kajian ini.