Institusi sosial: Derau dan berpakat dalam komuniti kampong / Basarah Bakar - Basarah , Bakar (1990)
Penulisan ini memberikan huraian mengenai institusi derau dan berpakat dalam masyarakat Kampung Padang Benta. Bab pertama dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian pertama ialah berkenaan dengan pengenalan dan tujuan kajian, bidang penyelidikan, kaedah-kaedah yang digunakan dan masalah masalah yang timbul semasa mengadakari kajian. Bahagian kedua pula dari latarbelakang Kampung Padang Benta secara amnya, pekerjaan penduduk, kemudahan asas, pentadbiran dan konsep. Bab kedua berkenaan dengan konsep institusi sosial. Huraiannya termasuk definisi institusi sosial, proses pertumbuhan ciri-ciri, struktur dan fungsi institusi sosial. Seterusnya bab ketiga menghuraikan institusi derau dan berpakat. Huraiannya berdasarkan perkembangan keduadua institusi ini pada tahun-tahun 1950an dan tahun 1990. Pada bab keempat perbincangan berkisar kepada ciriciri yang telah membawa perubahan kepada kedua-dua institusi ini. Ciri-ciri yang mempengaruhi institusi derau ialah penanaman padi dua kali setahun, penggunaan tenaga buruh luar, penggunaan jentera moden, dan penggunaan teknik kerja yang baru. Manakala dalam berpakat ciri-ciri yang bawa perubahan seperti penggunaan teknologi moden dan penubuhan syarikat-syarikat kerjasarna seperti Syarikat Kerja , Syarikat Duit, Syarikat Pinggan Mangkuk dan Syarikat Bunga Telur dan Kuih. Akhir sekali bab kelirna berhubung dengan analisis dan kesirnpulan. Analisis kedua-dua institusi berderau dan berpakat sebagai institusi sosial dan berdasarkan definisi, ciri-ciri, struktur dan fungsinya. Manakala kesimpulannya merangkumi keseluruhan kesimpulannya institusi derau dan berpakat dari segi kesan terhadap rnasyarakat, kepentingan dan penerimaan masyarakat terhadap perubahan.