Struktur dan susunan sosio-ekonomi di kalangan pekerja-pekerja ladang / Uthayasoorian Kalimuthu - Uthayasoorian, Kalimuthu (1985)
Tujuan kajian bagi projek penyelidikan ini ialah untuk melihat struktur dan susunan sosio-ekonomi di kalangan pekerja-pekerja ladang. Ia juga akan meninjau pengaruh minuman keras di kalangan pekerja ladang. Kajian luar untuk projek penyelidikan ini telah dijalankan di Ladang Meranti Lapan, iaitu salah sebuah ladang milik Kuala Lumpur - Kepong Plantation Berhad. Di dalam Bab I pengkaji telah menghuraikan tujuan, metode, kawasan kajian dan masalah yang dihadapi semasa menjalankan projek penyelidikan ini. Bab 2 pula membincangkan struktur dan susunan sosial serta pengaruh minuman keras di kalangan pekerja ladang. Bab 3 pula menerangkan tentang struktur dan susunan ekonomi. Akhir sekali, dalam Bab 4, pengkaji telah merumuskan segala penemuan-penemuan kajian ini.