The image of the Sikhs in Malaysia / Manvir Kaur - Manvir , Kaur (1986)
Ini adalah satu kajian deskriptif yang melukiskan imej kaum Sikh di Malaysia Ia cuba mengkaji imej stereotaip orang-orang Sikh dengan meneliti cara penggambaran mereka dalam media massa. Satu kajian soalselidik juga telah dijalankan ke atas sampel 100 orang penuntut di Universiti Malaya untuk mengetahui pendapat mereka. Bab 1 menggariskan tujuan, skop dan metod kajian. Beberapa konsep yang berkaitan juga dibincangkan untuk memberikan suatu pemahaman tentang rangka konsep yang digunakan dalam kajian ini. Bab 2 memberikan satu latarbelakang ringkas mengenai sejarah sosial kaum sikh di Malaysia. Ia menggariskan sifat penghijrahan dan struktur pekerjaan mereka yang awal. Ia juga mengkaji corak kontak awal antara orang-orang Sikh dengan kumpulan-kumpulan etnik yang lain di mana imej stereotaip orang-orang Sikh telah diperkuatkan melalui pembahagian masyarakat kolonial mengikut garis-garis etnik. Bab 3 menumpukan kepada penggambaran imej orang-orang Sikh di Malaysia seperti yang dibayangkan dalam media massa. Ia mengkaji imej-imej dahulu dan kini berdasarkan sifat-sifat fizikal, budaya dan sosio-ekonomi yang dikaitkan dengan orang-orang Sikh. Bab 4 mengandungi analisa data kaji selidik yang dijalankan ke atas sampel 100 orang penuntut Universiti Malaya. Bab 5 adalah kesimpulan bagi kajian. Ia meneliti imej kaum Sikh dalam masyarakat Malaysia.