Sistem Map Interaktif-Universiti Malaya / Mohammad Ghazali Abdul Rahman - Mohammad Ghazali, Abdul Rahman (2002)
Proses pembangunan Sistem Maklumat Berasaskan Komputer telah berubah sejak 20 tahun yang lepas, Peningkatan yang dramatik dalam teknologi perkakasan iaitu dari segi memperbaiki kemampuan dan mengurangkan kos telah diperhebatkan dan meningkatkan keperluan untuk memperbaiki proses pembangunan sistem maklumat. Sistem Map Interaktif yang dibangunkan adalah sistem komputer yang mampu untuk memberi panduan dan maklumat dan dapat dipersembahkan dalam bentuk yang padat serta ringkas. Oleh itu, saya bercadang untuk membangunkan Sistem Map Interaktif dan pengkhususan saya adalah Universiti Malaya (Selatan). Sistem Map Interaktif yang akan dibangunkan ini adalah ditujukan kepada para pelawat serta mahasiswa/i di universiti dan khasnya untuk pelajar tahun pertama yang akan mendaftar di Universiti Malaya setiap tahun yang selama ini menghadapi masalah dalam menjejaki kawasan penempatan kolej mereka serta kawasan yang sepatutnya mereka tujui pada hari pendaftaran rnengikut surat tawaran pelajar. Tidak ketinggalan juga pada pelawat yang akan hadir setiap tahun bersempena dengan hari konvokesyen dimana ribuan pelawat akan bersesak ke dalam kawasan kampus ini untuk melihat upacara konvokesyen yang gilang gemilang itu.