Pakej pembelajaran sains untuk pra-sekolah / Santhrakala Mathuvay - Santhrakala , Mathuvay (2000)
Perkembangan teknologi menyebabkan kemajuan dikecapi dalam bidang pendidikan dengan wujudnya_satu sistem pembelajaran melalui komputer yang berasaskan laman web. Sasaran projek ini adalah membina satu Pakej Pembelajaran ,Sains untuk Pra-Sekolah sebagai alat bantuan mengajar bagi kanak-kanak lingkungan usia 4 hingga 6 tahun untuk mempelajarinya secara cepat, mudah dan berkesan. Laman web ini telah disediakan dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Laman web ini juga memudahkan lagi pemahaman pengguna di mana ia mempunyai pelbagai peringkat modul dan kaedah pembelajaran mengikut silibus pendidikan bagi kanak-kanak peringkat usia tersebut seperti modul nota, modul latihan, modul permainan, modul bantuan, modul buku pelawat dan modul pentadbir. Beberapa keperluan bukan fungsian diperlukan untuk membangunkan pakej pembelajaran ini. Pembangunan sistem ini dibangunkan sesuai mengikut kehendak pengguna dengan mengandungi ciri-ciri gaya pembelajaran yang unik dan inovasi. Sistem ini menggunakan perisian ASP.NET bagi penskripan sebelah pelayan (server side scripting) dan VBScript untuk penskripan sebelah pelanggan (clients ide sc riling). P angkalan data Microsoft Access 2 000 d igunakan bagi sistem Pakej Pembelajaran Sains untuk Pra-Sekolah. Di samping, beberapa perisian pengarangan web yang lain seperti Macromedia Dreamweaver MX, Macromedia Flash MX, Adobe Photoshop 7.0, SwishMax dan Sound Forge digunakan bagi memudahkan rekabentuk antaramuka bagi sistem ini. Sistem Pakej Pembelajaran Sains untuk Pra-Sekolah masih boleh diperbaiki pada masa hadapan dengan memperluaskan skop penggunaannya.