Sistem penjadualan perjalanan bas elektronik Puduraya / Chong Shi Leng - Chong , Shi Leng (2000)
Laporan ini membincangkan proses pembangunan suatu sistem baru yang bertajuk Sistem Penjadualan Perjalanan Bas Elektronik Puduraya (SPPBEP). Sistem baru ini diperkenalkan, direkabentuk dan dibangunkan setelab mengkaji kelemahan sistem penjadualan perjalanan bas yang sedia ada di Puduraya. Maklumat untuk membangunkan sistem ini dikumpulkan melalui temuramah dengan kakitangan syarikat bas. Maklumnat juga didapati daripada soalan soal selidik yang diberi kepada penumpang di Perhentian Bas Puduraya. Kajian bagi sistem bas syarikat bas lain juga dilakukan melalui pelayaran internet untuk mendapatkan maklumat yang berguna bagi membangunkan sistem baru ini. Sistem baru ini membolehkan penumpang mendapatkan maklumat yang perlu tanpa pergi bertauya ke semua kaunter. Ini dapat menjimatkan masa pengguna untuk mendapatkan maklumat yang dikehendaki dengan tepat. Ia juga mengurangkan keadaan yang sesak di setiap kaunter bas tiket. Sistem ini juga boleh digunakan oleh kakitangan syarikat bas dan hanya kakitangan ini yang dapat membuat pertukaran maklumat dalam pangkalan data. Seterusnya, pengenalpastian perkakasan dan perisian yang akan digunakan untuk membangunkan sistem dibuat. Satu lakaran bagi rekabentuk juga dihasilkan dimana lakaran ini akan digunakan sebagai konsep asas bagi mereka bentuk sistem yang sebenar.